Η αλήθεια για το τι κάνει αλκοόλ στην καρδιά

can-drink-alcohol-taking-lithium_b816abe232777266

Ένα δυο ποτά την ημέρα μπορεί να είναι καλό πράγμα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την καρδιά. Υπάρχουν σχεδόν 100 μελέτες σε μεγάλα δείγματα πληθυσμού που το υποστηρίζουν αυτό.
Στην τελευταία μελέτη που παρουσιάστηκε στο American Heart Association, οι ερευνητές εντόπισαν έναν τρόπο που το αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει την καρδιά.
Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 80.000 υγιείς Κινέζοι ενήλικες. Όσοι ανέφεραν κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ (περίπου μία μερίδα την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη. Με την ηλικία, τα επίπεδα καλής χοληστερόλης τείνουν να μειώνονται, αλλά αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται να επιβράδυναν αυτή την πτώση με τη μέτρια κατανάλωση ποτού.
Η μελέτη αναφέρει ότι οι Κινέζοι συμμετέχοντες έπιναν κυρίως μπίρα ή δυνατά οινοπνευματώδη ποτά, οπότε η μελέτη δεν έριξε φως σχετικά με τις επιδράσεις του κρασιού. Συμπερασματικά: “Σχεδόν χωρίς εξαίρεση, αν δούμε τόσο τις θανατηφόρες όσο και τις μη θανατηφόρες καρδιακές παθήσεις, οι άνθρωποι που πίνουν με μέτρο έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι οι άνθρωποι που απέχουν”, αναφέρεται. Ένας λόγος παραπάνω να πιούμε ένα ποτηράκι, αν όχι και περισσότερο.