Γιατί ίσως πρέπει να αποφεύγετε το συσκευασμένο μαρούλι

salad-1-

Όντως, τα συσκευασμένα και προπλυμένα λαχανικά είναι ό,τι καλύτερο, αλλά ίσως όχι για την υγεία σας.
Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ πολλά πακέτα περιέχουν “προπλυμένα” λαχανικά, μπορεί να εξακολουθούν να περιέχουν επιβλαβή και νοσογόνα βακτήρια, τα οποία δεν φεύγουν πάντα με το ξέπλυμα.
Το κύριο ζήτημα είναι ότι τα συσκευασμένα λαχανικά περιέχουν συνήθως νεαρότερα φύλλα, τα οποία έχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα βακτήρια (Salmonella και E. coli) μπορεί να εισέλθουν από εκδορές, όπως το κόψιμο κατά τη συγκομιδή, και να ταξιδέψουν αρκετά μέσα στο φύλλο. Όμως, τα φρέσκα προϊόντα που όταν μαζεύονται έχουν επιπλέον φύλλα, είναι πιο ώριμα. Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει μέρος της κεφαλής του λαχανικού και να φάει το υπόλοιπο λαχανικό, που βρίσκεται μακριά από το κόψιμο κατά τη συγκομιδή.
Επιπλέον, υπάρχουν πολύ περισσότερα βήματα στην παραγωγή συσκευασμένων αγαθών, πράγμα που σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για μόλυνση. Επίσης, πολλές συσκευασίες λαχανικών περιέχουν περισσότερα από ένα είδη, πράγμα που σημαίνει περισσότερη μόλυνση. Και το χειρότερο, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι το εσωτερικό των συσκευασιών μπορεί να ενισχύσει ακόμη και την ανάπτυξη βακτηρίων.