Ένα αυγό την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

food-eggs-box

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η κατανάλωση ενός αυγού – που αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη – την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε 12 τοις εκατό μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια. Ένα μεγάλο αυγό διαθέτει έξι γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που βρίσκονται μέσα στον κρόκο του αυγού, καθώς και βιταμίνες Ε, D και Α, αναφέρει η μελέτη.
Τα αυγά έχουν πολλές θετικές θρεπτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές. Επίσης, αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία συνδέεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Για τη μελέτη, μια ομάδα διεξήγαγε συστηματική ανασκόπηση και μεταανάλυση ερευνών που χρονολογούνται μεταξύ 1982 και 2015.
Αξιολογήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ της πρόσληψης αυγού και της στεφανιαίας νόσου σε 2.76.000 συμμετέχοντες και του εγκεφαλικού επεισοδίου σε 3.08.000 συμμετέχοντες.
Η μελέτη διαψεύδει προηγούμενες έρευνες, που δείχνουν την έλλειψη σύνδεσης μεταξύ αυγών και καρδιακών παθήσεων, δείχνοντας την πιθανή ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης αυγών σε σχέση με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.