Η καμπύλη της ευτυχίας και ο αριθμός των παιδιών

Η καλύτερη έκπληξη στον κόσμο μού παρουσιάστηκε με τη μορφή της ζωής: όταν είχα τελειώσει με όλα αυτά, τις πάνες και τις πιπίλες μες στο σπίτι, με τρία ενήλικα παιδιά…

Έμεινα και πάλι έγκυος. Έχουν περάσει ακριβώς δύο χρόνια από τη στιγμή που η ζωή μου σύρθηκε πάλι στο καρουζέλ με τις άυπνες νύχτες, τις βρόμικες πάνες, τα ουρλιαχτά και τους πυρετούς.

Το καλύτερο πράγμα στον κόσμο.

Το να κάνεις παιδιά κάνει κακό στο πορτοφόλι σου, αλλά είναι σπουδαίο για την ψυχή σου. Τα παιδιά πολλαπλασιάζουν τις χαρές και διαιρούν τις λύπες. Αυξάνουν τα ντεσιμπέλ, αλλά συρρικνώνουν τα άγχη σου. Παίρνουν τον χρόνο σου, αλλά σου δίνουν την ικανότητα να τον οργανώσεις και να τον βελτιώσεις. Αυξάνουν τον φόρτο εργασίας σου, αλλά σε κάνουν να βλέπεις τα εργασιακά άγχη από άλλη οπτική.

Σου δίνουν ραγάδες, πληγές, ρυτίδες και άσπρα μαλλιά, αλλά σε κάνουν να ανακαλύψεις τις καλύτερες εκδοχές του εαυτού σου, πιο ολοκληρωμένες, πιο γενναιόδωρες, πιο ευγενικές.

Ελπίζω να με συγχωρήσει ο Πυθαγόρας, αλλά είμαι σίγουρος ότι, όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών, το άθροισμα των μερών δεν αποτελεί γραμμική αριθμητική.

Με κάθε νέα προσθήκη, η ευτυχία αυξάνεται περισσότερο από ό,τι το προστιθέμενο προϊόν. Ένα συν ένα δεν ισούται με δύο. Δύο συν ένα δεν ισούται με τρία. Και συνεχίζοντας, τρία συν ένα δεν ισούται με τέσσερα. Είναι πολύ περισσότερο, πολύ καλύτερα.

Τα παιδιά είναι με διαφορά το καλύτερο αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό. Δεν το λέω μόνο εγώ. Ένα συγκεκριμένο στοιχείο που ξεχωρίζει στην έκθεση της Eurostat σχετικά με τη συνολική ικανοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών από τη ζωή: οι οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά είναι οι πιο ευτυχισμένες. Πολλές άλλες επιστημονικές μελέτες, που διεξήχθησαν σε αναπτυγμένες χώρες, δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Η καμπύλη ευτυχίας μεταξύ των ζευγαριών είναι μοναδικής φύσεως – το μυστικό είναι είτε να μην έχουν παιδιά είτε να έχουν πολλά, συμπέρανε μια μελέτη του “State of Our Union” το 2011.

Μια άλλη μελέτη, που κυκλοφόρησε πέρυσι από την Edith Cowan University στο Περθ (Αυστραλία) και πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους για πάνω από πέντε χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά έχουν περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Το τέταρτο παιδί είναι ακριβώς όπως το πρώτο. Ο ίδιος ανόητος ενθουσιασμός με τα πρώτα επιτεύγματα, η ίδια παράλογη χαρά σε κάθε φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης. Μόνο που με το τέταρτο παιδί ξεχνάμε τις πάνες και τις πιπίλες όταν βγαίνουμε έξω, δεν βάζουμε σκέπασμα τις ημέρες που έχει κακοκαιρία και δεν προσέχουμε τη σταδιακή εισαγωγή τροφίμων στο διαιτολόγιο, τον βήχα με βλέννα ή τον πυρετό κάτω από τους 40°.

Ο κόσμος συχνά μας ρωτά πώς να τα χειριστεί όλα αυτά, αν και οι δύο εργάζονται. Δίνοντας, φυσικά.

Με το τεράστιο πλεονέκτημα του να έχε