Πρέπει να πίνετε νερό πριν από το γεύμα σας για να μπορέσετε να χάσετε βάρος;

landscape-1450286177-boy-drinking-water

Υπάρχει μια παλιά δοξασία, σύμφωνα με την οποία πρέπει να πίνουμε ένα γεμάτο ποτήρι νερό πριν από το γεύμα, για να μειώσουμε την όρεξή μας και να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού.
Υπάρχουν, επίσης, θεωρίες ότι το πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων είναι κακή ιδέα, επειδή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην πέψη.
Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να μας λένε ότι πρέπει να πίνουμε όσο περισσότερο νερό γίνεται, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας.
Έχει αποδειχθεί από πολυάριθμες μελέτες ότι η κατανάλωση 500ml νερού πριν από τα γεύματα βοηθά στην απώλεια βάρους. Σε μελέτη του 2016 διαπιστώθηκε ότι υπέρβαροι ενήλικες έτρωγαν 40 λιγότερες θερμίδες ανά γεύμα μετά την κατανάλωση 500ml νερού.
Από την άλλη πλευρά, τα μόνα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι δεν πρέπει να πίνουμε νερό με το φαγητό έχει να κάνει με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Όπως επιβεβαιώνει μια μελέτη, το επιπλέον υγρό στο στομάχι μιμείται την αίσθηση του κορεσμού και ενδέχεται να προκαλέσει συμπτώματα παλινδρόμησης. Άνθρωποι με τέτοια συμπτώματα μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα αν τρώνε και πίνουν χωριστά.